marți, 27 iulie 2010

Pina Bausch


Numită deopotrivă „coregrafă a sufletelor” dar şi “pornografă a durerii”, Pina Bausch   şi-a câştigat reputaţia formidabilă de artist original. Astăzi ea ar fi împlinit 70 de ani.
S-a născut în 1940 la Solingen, lângă Dussedorf, Germania. Ea a început să danseze de la o vârstă fragedă. În 1955 a intrat la Academia Folkwang din Essen, unde a fost influențată de coregraful Kurt Jooss, unul dintre fondatorii expresionismului german în dans.
După absolvire, a câștigat o bursă la New York unde și-a continuat studiile la Juilliard School.
În 1962 s-a alăturat Companiei de Balet Folkwang a lui Jooss, ca solistă și ca asistentă a lui Jooss. În 1968 a făcut coregrafia la prima ei piesă.

În 1972 a devenit director artistic la Wuppertal Opera Ballet, care s-a numit mai târziu Tanztheater Wuppertal Pina Bausch. Compania are un repertoriu vast cu piese originale  participând în numeroase turnee din întreaga lume.
Tema din cele mai multe  lucrări ale Pinei Pausch este interacțiunea dintre bărbat și femeie (printre altele, fiind și sursă de inspirație pentru filmul lui Pedro Almodovar,Hable con ella). Piesele ei sunt construite din bucăți scurte de dialog și acțiune cu  elemente suprarealiste.  De asemenea, în cele mai multe dintre producțiile sale multi-media, folosește decoruri elaborate și muzică eclectică.
În 1983, ea a jucat rolul Principesei Lherimia în filmul And the Ship sails On (E la nave va) a lui Federico Fellini.
Pina Bausch s-a stins din viaţă la Wuppertal în 2009. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu