luni, 19 iulie 2010

Brian May

Emblematicul chitarist al trupei Queen s-a născut în cartierul londonez Hampton, la 19 iulie 1947. Încă din perioada şcolii Brian şi-a format prima trupă, împreună cu basistul Tim Staffel, numită 1984, după romanul omonim al lui George Orwell.  
Ca şi chitarist, Brian este recunoscut pentru memorabilele sale improvizaţii solo, tonul distinctiv al sunetului chitarei sale, şi pentru a fi (împreună cu tatăl său) constructorul propriei sale chitare, în 1963, cunoscută sub numele de "Red Special". Brian May este citat ca fiind un pionier al efectului sonor cunoscut ca "delay effect" (în română, "efect de întârziere").
În 1968, May, alături de basistul Tim Staffel şi de percuţionistul Roger Taylor (viitorul coleg de la Queen) înfiinţează al doilea grup al său, "Smile", cu care a cântat până în 1970, când Staffel a ieşit din formaţie. 





Din 1970 viaţa lui Brian May este strâns legată de grupul Queen care-i va aduce celebritatea. Brian a fost primul lider al grupului cântând la chitară, pian, sintetizator şi fiind, de asemenea, vocalist. Ocazional, când asigura armonii vocale de acoperire, May cânta la pian şi sintetizator. Un număr de piese, aşa cum ar fi "'39", "Sleeping On The Sidewalk", "Good Company" şi "She Makes Me" îl au pe Brian May ca vocalist. 

Chitara pe care o foloseşte continuu din 1963, denumită "Red Special", a fost construită de Brian ajutat fiind de tatăl său. Ceea ce este remarcabil la această chitară semi-acustică este sunetul ei foarte asemănător cu cel al unei viori construită de oricare din lutierii italieni celebri. Aceste sunete înalte dar calde, se datorează atât concepţiei de construcţie a chitării, cât şi rezonanţei deosebite a corpului acesteia sculptat manual dintr-o bucată masivă de mahon veche de cel puţin 200 de ani.
May a compus multe din cântecele cele mai cunoscute şi apreciate ale formaţiei Queen, incluzând "We Will Rock You", "Fat Bottomed Girls", "Tie Your Mother Down", "Who Wants to Live Forever" şi "I Want It All" (conform comentariului pe care îl face el însuşi la Video Hits II DVD). Datorită calităţilor sale muzicale deosebite, este adesea descris ca fiind un virtuoz. 

După decesul lui Freddie Mercury, Brian încearcă să-şi continue cariera solistică, înfiinţând cel de al 3-lea grup al său, alături de mari nume din rock-ul mondial: Cozy Powell, Mike Moran şi Rick Wakeman. Alături de cei 3 colegi  editează în 1992 cel de-al doilea album solistic dind cariera sa, "Back To The Light". 

Primul proiect solistic al lui Brian a fost cu albumul "Star Fleet Project" din 1983, inspirat de fiul său, Jimmy. Şi acest album a fost realizat în colaborare cu nume mari ale muzicii: Eddie Van Halen, Alan Gratzer, etc.

Brian May Band, deşi a suferit câteva schimbări de personal, a reuşit lansarea a 4 albume de studio şi a unui album live, cu înregistrări din primul concert susţinut de grup la Londra, în 15 iunie 1993. 
După turneul din 1993, Brian, întors în studiouri, a lucrat împreună cu cei doi colegi de la Queen la finalizarea ultimului lor album original, "Made In Heaven", lansat în 2005. În acelaşi an, Brian începe să lucreze la următorul album solo, cu piese preluate din repertoriile altor artişti (cover-uri) alături de care a colaborat în diverse ocazii. Albumul lansat în 1998 s-a intitulat "Another World" a beneficiat de asemenea de ajutorul unor muzicieni ca Spike Edney, Cozy Powell, Neil Murray sau Jamie Moses.





În 2000 Brian editează primul său soundtrack, pentru filmul "Furia" din 1999,  în regia lui Alexandre Aja.  





Din 2005, Brian alături de Roger Taylor şi Paul Rodgers au reluat concertele. Pentru a nu exista nici o nelămurire în privinţa eventualei înlocuiri a lui Freddie Mercury, Brian a confimat public faptul că "Paul Rodgers nu face parte din grupul Queen, ci este vorba de un proiect Queen + ... cum au mai existat...". Proiectul, concretizat în 2008  prin albumul "The Cosmos Rocks", a luat sfârşit la 12 mai 2009, când Paul Rodgers s-a separat de legendarul grup, după ce a declarat că "orice colaborare cu Queen este posibilă oricând". 





Din 2007, după aproape 40 de ani de carieră muzicală, Brian s-a întors la astrofizică. Absolvent al facultăţii de fizică şi matematică a Colegiului Imperial din Londra (în original Imperial College London), May a manifestat un interes constant în studiul astrofizicii, domeniu în care şi-a susţinut recent teza de doctorat, pe care o amânase nedefinit în anii timpurii 1970 şi apoi ulterior, întrucât s-a dedicat în exclusivitate formaţiei Queen şi succesului enorm al acesteia pentru circa două decenii care au urmat. Este co-autorul volumului "Bang! Istoria completă a Universului" publicat în luna octombrie 2006, alături de Patrick Moore and Chris Lintott. 


Un comentariu:

  1. Un post foarte informat! Nu ştiam de prima formaţie a lui May, 1984, şi desigur de multe altele.

    Din când în când mai postez şi eu aici legat de muzică: http://they-rocked.blogspot.com

    RăspundețiȘtergere