joi, 6 mai 2010

Marlene Dietrich


 Maria Magdalene Dietrich s-a născut la 27 decembrie 1901, într-o suburbie a Berlinului. Celebra actriţă s-a numărat printre cei care au părăsit Germania deoarece nu erau de acord cu ideile promovate de partidul nazist. În anul 1930 a apărut în filmul german "Îngerul albastru", iar apoi în pelicula hollywoodiană "Maroc". A captivat publicul din întreaga lume cu "şoldurile sale de milioane" şi cu dulceaţa din glas.
          În anul 1933 a revenit în Germania, în concediu, şi a auzit pentru prima dată vocea lui Hitler la radio, încă de pe când se afla pe vasul cu care traversase oceanul. Ceilalţi pasageri au reacţionat cu bucurie la auzul acestuia şi au început să fluture drapelele naziste, exclamând "Heil Hitler!". Dietrich a simţit teama din ţara sa natală şi s-a întors fără întârziere în Statele Unite.


          Succesul de care se bucura în Statele Unite a ajuns la urechile germanilor, chiar şi a lui Hitler. În anul 1939, Hitler a trimis un curier la reşedinţa acesteia pentru a-i propune să joace într-un film de promovare a partidului nazist. Marlene a refuzat sec. Între timp devenise cetăţean american. Hitler s-a înfuriat şi i-a ars filmele, declarând-o trădătoare.


          Când Statele Unite au intrat în cel de-al Doilea Război Mondial, a contribuit cât a putut de mult la eforturile de război. A fost trimisă în Europa să ridice moralul trupelor americane. Ironia a făcut ca Marlene să înveselească soldaţii aliaţi cântând tocmai cântece tradiţionale germane.


          După război şi-a petrecut cea mai mare parte a timpului în America şi a debutat ca muzician în anul 1953. Una dintre cele mai de succes cântece ale sale este o piesă germană pe care a interpretat-o forţelor armate. În anul 1960 a revenit în oraşul său natal, Berlin. S-a stins din viaţă la vârsta de 92 de ani, la Paris.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu