joi, 11 martie 2010

Ion Besoiu

Actorul Ion Besoiu s-a născut la 11 martie 1931 la Sibiu, oraş în care a şi absolvit studiile, finalizate la Academia de Teatru şi Muzică.
A debutat în anul 1950, dar consacrarea a venit abia după turnarea filmului "Toate pânzele sus", în regia lui Mircea Mureşan, în care a avut ca parteneri mari actori ca Ilarion Ciobanu şi Jean Constantin.
Timp de 16 ani, a jucat pe scena Teatrului "Radu Stanca", din Sibiu, după care s-a mutat la Bucureşti, unde a jucat la Teatrul "Lucia Sturza Bulandra" şi a fost, ulterior, timp de 12 ani directorul acestui teatru.
Cele mai cunoscute roluri ale sale sunt Cloşca, în "Procesul lui Horia" (1967), Serebreakov, în "Unchiul Vanea" (1983), Polonius, în "Hamlet" (1985), Oronte, în "Mizantropul" (1989), Corifeu, în "Antigona" (1993), Ferapont, în "Trei surori" (1995), Senecus, în "Caligula" (1996), şi Muhoianov Ivan Matveevici, în "Oblomov" (2003).



Activitatea sa cinematografică este şi ea impresionantă. Câteva dintre filmele în care a jucat Ion Besoiu sunt: "Furtuna", "Neamul Şoimărestilor", "Haiducii", "Răscoala", "Mihai Viteazul", "Ciprian Porumbescu", "Păcală", "Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii", "Ultima noapte de dragoste", "Lumini şi umbre".



În 2002, a primit Premiul de excelenţă al Cinematografiei Române.
În 2001, a fost declarat cetăţean de onoare al oraşului Sibiu, în care s-a născut.
Ion Besoiu este preşedinte executiv al Fundaţiei "Sibiul Vechi. Sibiu - Hermannstadt", asociaţie care îi ajută pe tinerii talentaţi şi care oferă premii etnografilor. O perioadă, actorul a activat şi ca ziarist, debutând în "Curierul Româno-American", din Sibiu.

2 comentarii:

  1. Cre ca - in film - rolul vietii sale a fost in Toate panzele sus :)

    RăspundețiȘtergere
  2. A fost cel mai cunoscut rol, cu siguranţă, dar are o mulţime de roluri jucate extraordinar.

    RăspundețiȘtergere