joi, 18 septembrie 2014

Mistere și culori din Țara Ochiului Magic


         India. Țara care l-a inspirat pe Eliade în scrierile sale, este locul care, pe parcursul unei istorii de peste 5000 de ani, a reușit să surprindă mereu toate simțurile omenirii, cu dimenisunile sale, cu zarva sa pitorească, cu diversitatea de care a dat permanent dovadă. O țară care și-a  întâmpinat mereu turiștii cu fațetele sale pline de neprevăzut, cu o încărcătură inepuizabilă de cultură, spiritualitate, mister și culoare.  Și, pentru aproximativ trei ore, tot India a fost țara care și-a revărsat aura sa plină de magie în sala de expoziții a Institutului Cultural Român din Aleea Alexandru nr. 38 din București.

          Miercuri, 17 septembrie 2014, de la ora 18.30 ICR a găzduit vernisajul expoziţiei de pictură a pictoriţei Mihaela Cocheci, care, cu multă inspiraţie, sensibilitate, dragoste şi, de ce nu, un pic de mister, a împărtăţit celor prezenţi în sala centrală, devenită subit cam micuţă pentru o astfel de sărbătoare, câte puţin din minunile pline de culoare ale acestei ţări.
       Evenimentul a debutat cu un scurt mesaj de apreciere şi de mulţumire din partea Excelenţei Sale, doamna Manimekalai Murugesan, ambasadorul Indiei la Bucureşti, care şi-a exprimat onoarea, plăcerea şi bucuria cu care a  participat la acest eveniment, subliniind faptul că, poate mai mult decât oricare alt domeniu, arta şi cultura se dovedesc a fi adevărate punţi de legătură între două lumi, atât de diferite în aparenţă, dar cu multe similitudini în substanţă. 
       După acest moment, jurnalistul Marius Tiţa de la Radio România a prezentat iubitorilor de pictură câteva coordonate din viaţa şi activitatea artistică a doamnei Mihaela Cocheci, punând accent pe expresivitatea şi cromatica deosebită ale celor 35 de lucrări prezentate în cadrul acestei expoziţii.  
        Cu nespus de multă emoţie şi bucurie în glas şi în suflet, dar şi cu o doză gigantică de modestie, doamna Mihaela Cocheci, creatoarea acestor adevărate universuri pe pânză, a împărtăşit invitaţilor săi ingredientele secrete ale succesului pe care l-a cunoscut cu fiecare expoziţie, de-alungul anilor : pasiunea pentru călătorii, pornirea neîmblânzită de a observa mereu cea mai frumoasă şi intimă esenţă a lumii din care face parte şi, nu în ultimul rând, dragostea pe care o poartă pentru frumos, şi pentru oameni în special ; « Vă iubesc! » a mărturisit doamna Mihaela Cocheci invitaţilor săi. « Vă port în suflet şi în gând !... Eu fac aceste expoziţii cu ajutorul dumneavoastră ! »          Un alt moment surpriză din cadrul vernisajului, a fost şi mini-recitalul oferit de cel de al doilea invitat special al serii, Victor Marius Beliciu, care a încântat asistenţa interpretând la sitar, cu multă sensibilitate, câteva melodii tradiţionale din ţara piperului. După momentul muzical, seara a continuat până la final într-o atmosferă de sărbătoare însoţită de  mult aşteptatele momente fotografice.
        Aşa cum a remarcat şi Excelenţa Sa, doamna ambasador Manimekalai Murugesan, la începutul serii, cele 35 de lucrări de dimensiuni diferite, prezentate în cadrul acestei ultime expoziţii de Mihaela Cocheci, au ca trăsătură comună expresivitatea şi forţa cu care evidenţiază acea punte dintre două lumi şi două culturi diferite în aparenţă dar extrem de asemănătoare în esenţă: cea indiană şi cea românească. Două culturi care, folosind metode de expresie şi de imagine total opuse, aleg să celebreze noţiuni a căror lipsă o simţim tot mai rar : omenia, bunătatea, iubirea, spiritualittea, tradiţiile multiseculare, libertatea de exprimare, şi altele de genul acesta. 
Organizată într-un perimetru care nu oferă ca suport de prezentare a lucrărilor decât două laturi complete, expoziţia se remarcă totuşi, din nou, prin eleganța liniilor, prin frumusețea detaliilor și, anunţată încă din afişul evenimentului, prin explozia de culori; acestea sunt exact elementele care acaparează privitorul şi îl teleportează direct în atmosfera pânzelor, purtându-l când prin preajma unor câmpii în compania unor superbi elefanţi, când în faţa sentimentelor imprimate pe figurile portretelor sale sau ducându-l de pe culmile ondulate ale acoperişurilor islamiste direct în faţa monumentalului Taj Mahal. 
O astfel de plimbare, chiar şi preţ de o jumătate de oră, nu doar că nu poate fi uitată, dar chiar are puterea de a imprima dorinţa privitorului de a vizita pe viu această lume fantastică şi de a-i cere să-şi dezvăluie misterele, cu orice preţ.

B.B. - 18 septembrie 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu