luni, 14 mai 2012

Dinu Manolache (n. 1955)

S-a născut în comuna Rogova din judeţul Mehedinţi la 13 mai 1955. În 1980 tânărul îşi încheia studiile la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, la clasa profesorului Octavian Cotescu, fiind absovent, în urma examenelor finale.
Cu doar un an înainte, în 1979, tânărul actor îşi făcuse debutul pe marele ecran, în rolul lui Vasile din filmul "Cine mă strigă?", regizat de Letiţia Popa. 
Anul următor, 1981, îi aduce distribuţia în alte două roluri memorabile: Simion Handrabur din "Semnul Şarpelui", în regia lui Mircea Veroiu şi respectiv, rolul lui Virgil din "Fata Morgana", film regizat de Elefterie Voiculescu.
În anul 1982 Dinu Manolache aparea în documentarul de scurt metraj "Mitul lui Mitică" de Mihnea Columbeanu şi în pelicula lui George Cornea, "Rămân cu tine", în care îl vedem alături de Sebastian Papaiani, Florin Zamfirescu, Amza Pellea şi de fostul său profesor, Octavian Cotescu. 

 

Tot în 1982, are un rol splendid, alături de Leopoldina Bălănuţă şi de viitoarea sa soţie, actriţa Rodica Negrea, în filmul  "Mult mai de preţ e iubirea" , în regia lui Dan Marcoci. 
Acelaşi an îi aduce un rol în seria a doua a celebrului film "Lumini şi umbre", alături de nume mari ale cinematografiei româneşti, precum Gina Patrichi, Ilarion Ciobanu, Adrian Pintea sau Gheorghe Dinică. 


În televiziune şi-a făcut debutul în 1983, cu rolul servitorului Fabrizio din filmul "Hangiţa", o adaptare pentru TV după piesa omonimă a lui Carlo Goldoni, în regia lui Constantin Dicu. Şi în acest film, Dinu Manolache apare alături de câţiva actori din generaţia de aur, ca Mitică Popescu, Dana Dogaru, Coca Andronescu sau Ovidiu Schumacher.


Între 1983 şi 1989 actorul se dedică mai mult scenei teatrale, nefiind prezent în nici o distribuţie cinematografică. 
Dar în cariera teatrală, s-a remarcat la fel de puternic, jucând pe scena Teatrului Mic din Bucureşti roluri spumoase, ca Ligurio din "Mătrăguna" de Niccolo Machiavelli, Jean din "Mitică Popescu" de Camil Petrescu, Pătru cel Scurt din "Nişte ţărani" de Dinu Săraru sau Azazelo din "Maestrul şi Margareta" de Bulgakov, în regia Cătălinei Buzoianu. A jucat de asemenea şi în producţii de teatru radiofonic şi chiar a semnat regia câtorva spectacole notabile ca "Idolul si Ion Anapoda" de G.M. Zamfirecu, "Desculţ în parc" de Neil Simon sau "Trei nopţi cu Madox" de Matei Vişniec.  


A fost asistent universitar la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, la clasa d-lui profesor Mircea Albulescu, unde a regizat şi a scris scenarii pentru piese interpretate de studenţi ca "Pădurea" de W. Shakespeare.
După revoluţie, în 1990, Dinu Manolache revine în atenţia iubitorilor de film, cu un rol în producţia "Campioana" de Elisabeta Bostan, alături de Izabela Moldovan, Mircea Diaconu, George Mihăiţă şi Ileana Stana Ionescu.  
În 1994 actorul apare în splendida ecranizare a lui Dinu Cernescu, după comedia "Titanic vals" de Tudor Muşatescu, în rolul lui Dinu Petre, alături de Tamara Buciuceanu, Dem Rădulescu, Dorina Lazăr Mihai Constantin şi Cesonia Postelnicu.
S-a stins din viaţă la 3 septembrie 1998 la Bucureşti, lăsând în urmă la doar 43 de ani, o carieră frumoasă, cu multe roluri de neuitat pentru iubitorii teatrului şi filmului românesc. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu