vineri, 21 septembrie 2012

"SAKURA - Misterul florii de cireș" dezvăluit prin sărbătoarea culorii și formei...


Se spune că arta poate modela spațiul public și poate funcționa ca un memento al unui anumit loc, prin darul de a aduna oamenii. M-am convins încă o dată de adevărul acestor afirmații, la vernisajul expoziției de pictură a Mihaelei Cocheci, intitulată în mod sugestiv "Sakura – misterul florii de cireș", eveniment ce s-a desfășurat în seara de joi, 20 septembrie 2012, la sediul Oficiului de Stat pentru Invenții și Mărci din București (OSIM).

Rodul unei recente și frumoase călătorii întreprinse de artistă în Țara Soarelui Răsare, expoziția ce poate fi caracterizată prin complexitatea formelor și variația cromatică, oferă iubitorilor de artă câteva splendide portrete, peisaje și alegorii, prezentate în cele 41 de lucrări expuse.

 

Vernisajul a fost deschis chiar de către directorul OSIM, domnul Gabor Varga, care în ciuda emoțiilor, a reușit să introducă invitații (mulți, foarte mulți!) în atmosfera plină de culoare și căldură a evenimentului, susținând și adeverind prețiosul sprijin oferit de către instituția pe care o reprezintă, în patentarea ondulismului – noua tehnică și modalitate de expresie plastică, devenită emblema personală a Mihaelei Cocheci.

 
 
 

Fiind co-organizator la această expoziție dedicată ideilor nipone despre frumos, umanitate și iubire (cel puțin din punctul de vedere al mesajului, dar nu numai), domnul Tomohiko Onodera, atașatul cultural al Ambasadei Japoniei la București, a mulțumit artistei pentru surpriza și bucuria pe care i-a prilejuit-o întâlnirea cu arta sa minunată și desigur, numerosului public care a înnobilat prin prezență această sărbătoare, conferindu-i o meritată atmosferă de succes.

 

 Onorând invitația artistei, criticul de artă Marius Niță a deslușit pentru cei aflați în sală, câteva din ideile și motivațiile care stau la baza expresiei artistice ce caracterizează opera Mihaelei Cocheci și care au generat dealtfel și întregul eveniment.

 

Deși nu ocupă un spațiu întins, această ultimă expoziție a Mihaelei Cocheci este atât de bogată, încât nu știi la ce să-ți oprești mai întâi privirea. Cele mai multe dintre pânzele expuse sunt creații absolut noi, în care artista abordează, cu mult succes acea atmosferă specială de simplitate, întâlnită în picturile shiki-e (peisaje în timpul celor patru anotimpuri) și bijinga-e (portrete ale femeilor frumoase, cel mai adesea, curtezane).  Eleganța liniilor, îmbinată cu frumusețea detaliilor și cu explozia de culori are asupra privitorului un efect asemănător cu ceea ce japonezii denumesc ”hanami”, termen pe care artista ni-l dezvăluie chiar din pliantul evenimentului: ”admirația florii de cireș - obicei străvechi care aduce și astăzi bucuria existenței, armonia prieteniei, fericirea privirii oferită de coloritul pur și diafan al petalelor, al frumuseții vieții efemere...

 

Așa cum scriam și la expozițiile precedente ale Mihaelei Cocheci, fiecare lucrare a artistei te invită să te apropii decent şi, într-o deplină și reconfortantă liniște, să astepţi până ce sensul temei se lasă dezvelit. Este cea mai sigură cale pentru a vedea cum, încetul cu încetul,  liniile, formele, simbolurile și toate acele culori magnifice din tablourile Mihaelei Cocheci te vor conduce prietenoase şi te vor umple de minunatele mistere ale acestor flori superbe și ale unei lumi admirabile.

 

Expoziția "Sakura – misterul florii de cireș" poate fi vizitată până duminică, 30 septembrie 2012.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu