miercuri, 30 octombrie 2019

Culori vietnameze pe simezele Bibliotecii Academiei Române



Pictura este tăcerea minţii, muzica ochiului” scria Orhan Pamuk  în romanul său din 1998 „Mă numesc Roşu”, iar Jackson Pollock descria această artă drept  o stare de a fi”. 
Și parafrazându-l pe Vincent van Gogh, se poate spune că artista Mihaela Cocheci își vizitează mai întâi operele, iar apoi își pictează vizitele. Și pe pânză, iar mai nou și pe ceramică.

Exact acesta este sentimentul care te pătrunde privind expoziția de pictură și porțelan pictat „Vietnam în culoare” semnat de Mihaela Cocheci, al cărei vernisaj a fost găzduit marți seară, 29 octombrie 2019, de către Biblioteca Academiei Române din București.

După o scurtă introducere făcută de către dl. Mihai Costin în calitate de gazdă a expoziției, criticul de artă Marius Tița, a tălmăcit publicului câteva gânduri despre arta Mihaelei Cocheci și despre “jurnalele ei de călătorie” în care ne angrenează și pe noi, privitorii, de fiecare dată. 




Culoarea este dominantă într-o pictură. Mihaela este clar o stăpână a culorii... Ea găsește peisajul, găsește culoarea, oamenii, viața și specificul acestor locuri. Găsește Pământul. De 3 ani, Stăpâna Culorilor lucrează în pământuri; face ceramică. S-a dus la școală, nu să-nvețe să picteze, ci să modeleze. Dacă a simțit de multe ori, pe pânză, că vrea să iasă din această dimensiune 2D și să meargă pe un 3D, vrea să întoarcă pasta mai mult decât îi permite paleta... Ea nu pune cu ură sau cu intensitate. Cu subtilitate, construiește toată această expresie puternică. Asta este dovada unei creații artistice puternice; subtilitatea exprimării. Și regăsim totul în culori și în formă.






Organizat și de această dată într-un spațiu deosebit, evenimentul a beneficiat și de prezența Excelenţei Sale Dl. Dang Tran Phong, Ambasadorul Republicii Socialiste Vietnam în România, care şi-a exprimat onoarea, plăcerea şi bucuria cu care a  participat la acest vernisaj.
În cele aproximativ 60 de tablouri prezentate de Mihaela Cocheci “descoperim această formulă a exotismului care este natura, oamenii, istoria, templele pe care le putem vedea în Vietnam și care sunt puse, iată, în actualitate.



La final, ca de obicei, cu multă emoţie şi bucurie în glas şi în ochi, şi binențeles cu multă modestie, doamna Mihaela Cocheci, inspiratoarea acestor minunate călătorii pe pânză, a împărtăşit din nou invitaţilor săi ingredientele secrete ale succesului pe care l-a cunoscut cu fiecare expoziţie, de-alungul anilor : dorința sa nestăvilită de a călători și de a cunoaște lumea înconjurătoare, de a-i observa întotdeauna atât frumusețea cât și nevoile, esențele sale cele mai ascunse și, nu în ultimul rând, iubirea pe care o poartă pentru oameni în special.





Este pentru prima dată când prezint porțelan pictat cu imagini din Vietnam. Și, așa cum spune latinul, finis coronat opus, sfârșitul încununează opera, voi nu sunteți cei din urmă, voi sunteți cei dintâi. Sunteți coloana mea vertebrală, sunteți inima mea, și dacă voi nu ați fi, eu n-aș mai avea rost ca artist.





Un comentariu:

  1. Felicitări doamnei Mihaela COCHECI,minunatei artiste si prietene care ne a fascinat intotdeauna cu talentul ,căldura si iubirea imensa de oameni si de frumos.Suntem mândri si fericiti ca drumurile noastre s au inersectat si ne au legat sufletește pe viață.

    RăspundețiȘtergere