luni, 2 mai 2011

James Brown

S-a născut la 3 mai 1933, în oraşul Barnwell din Carolina de Sud. 
Copilăria şi-a petrecut-o în condiţii grele, ajutând la întreţinerea familiei, culegând bumbac de pe câmpurile din apropierea casei şi lustruind papuci în oraş. În timpul liber cânta în împrejurimile oraşului şi se ocupa cu mici fărădelegi. 
La vârsta de 16 ani a fost trimis la centrul de reabilitare pentru minori din Toccoa, fiind acuzat de jaf armat. Aici îl întâlneşte pe Bobby Byrd a cărui familie îl ajută să iasă din detenţie. După trei ani petrecuţi în spatele gratiilor, James Brown nu mai avea voie să se întoarcă în Augusta sau în Richmond County, asta fiind una dintre condiţiile eliberării. 
Îşi concentrează atenţia asupra sportului – mai întâi încearcă box-ul, la care renunţă, apoi baseball-ul, la care, de asemenea, renunţă după o accidentare la picior. 





La începutul anilor '50 îşi începe şi cariera în muzică, alături de sora lui Bobby Byrd, Sarah, în grupul “The Gospel Starlinghters”. 
În cele din urmă intră în trupa lui Bobby – “The Avons”. Numele grupului se schimbă în “The Famous Flames”, moment în care James Brown şi grupul semnează un contract cu King Records. 





Primul lui hit a fost "Please, Please, Please", apărut în 1956 sub titulatura "James Brown with the Famous Flames". Piesa se vinde în peste un milion de copii şi ajunge pe locul 5 în topul de R&B. 
După alte 9 piese ce nu au avut succes, casa de discuri era gata să renunţe la el, însă în 1958 revine cu piesa  "Try Me", hit care  a ocupat locul 1 în topul de R&B. 





În tot acest timp James preia controlul asupra trupei şi transformă “The Famous Flames”  în trupa sa de acompaniament. Cu toate că era celebru în sudul Statelor Unite, cu o prezenţă bună în R&B Top 10, James Brown nu era încă recunoscut pe plan naţional. Toate acestea se schimbă odată cu lansarea albumului  “Live at the Apollo” în 1963. 


În 1965 va lansa piesele "Papa's Got a Brand New Bag" şi "I Got You (I Feel Good)",  hituri după care este recunoscut şi astăzi. James Brown este artistul cu cele mai multe piese din topul billboard hot 100 – şi deţine un record destul de ciudat – nu a ajuns niciodată pe locul 1 în acest top. O altă ciudăţenie o reprezentau sprâncenele lui, care erau de fapt nişte tatuaje!!!





James Brown a fost o verigă foarte importantă în evoluţia stilurilor gospel, R&B, soul şi funk. Şi-a lăsat ampreta şi asupra altor genuri, cum ar fi, rock, jazz, regge, disco, dance sau muzică electronică şi hip-hop. 





Artistul s-a stins din viaţă la 25 decembrie 2006, la vârsta de 73 de ani, în urma unei pneumonii.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu