joi, 6 ianuarie 2011

Rowan Atkinson


Rowan Sebastian Atkinson s-a născut la data de 6 ianuarie 1955, în regiunea Durham County din nord-estul Angliei. Este cel de-al treilea fiu al lui Eric Atkinson, propietar al unei ferme, şi al Ellei May. După studiile primare şi medii urmate la şcolile din zona sa natală, viitorul Mr. Bean a devenit student la Universitatea din Newcastle, specialitatea inginerie în domeniul electric.
A urmat un masterat la Oxford, perioadă esenţială, nu atât pentru perfecţionarea în tainele ingineriei, cât pentru începutul cochetăriei cu actoria. A interpretat scheciuri pentru Oxford University Dramatic Society şi a făcut parte din trupa clubului de teatru experimental al faimoasei universităţi.
Cariera sa actoricească a debutat la Festivalul Franjului din Edinburgh şi s-a dezvoltat în televiziune. La început a fost serialul "Not the Nine O'Clock News", apoi sitcomul medieval  "The Black Adder". Succesul acestuia din urmă a determinat realizarea unui şir de continuări, având ca eroi pe urmaşii personajului original.


Marea lovitură a lui Atkinson a fost însă binecunoscutul "Mr.Bean", personaj inconfundabil, care a văzut lumina ecranelor Tv în 1990 la Thames Television. Popularitatea neajutoratului erou a devenit în scurt timp enormă, "înghiţind" aproape personalitatea actorului. Eroul a fost desemnat de critici ca urmaş al lui Charlot, într-o original de britanică mezalianţă cu Jacques Tati.


Filmele lui Atkinson - "Bean ";"Mr. Bean's Holiday";" Johnny English" - au rămas în umbra scurt-metrajelor, dând impresia că Mr.Bean nu are suflu pentru cursele lungi.
Rowan Atkinson este căsătorit cu Sunetra Sastry, împreună cu care are doi copii, Benjamin şi Lily. 



E arhicunoscută pasiunea actorului pentru maşini, colecţia sa având, incontestabil, capacitatea de a speria cunoscătorii. Câteva exemple: un Aston Martin V8 Zagato, un Morgan Aero Max şi, nici mai mult nici mai puţin, un McLaren F1.
Într-un sondaj din anul 2005 despre comedianţi, publicat de publicaţia The Observer , actorul a fost caracterizat drept unul dintre cei mai amuzanţi  50 actori din comedia britanică, din toate timpurile.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu