sâmbătă, 29 ianuarie 2011

Oana Pellea

S-a născut la 29 ianuarie 1962, la Bucureşti. După absolvirea studiilor la Academia de teatru şi Film, în 1984, a jucat la teatrul din Piatra Neamţ până în 1987, iar apoi la teatrul Lucia Sturza Bulandra din Bucureşti, până în 1999. 
Performanţele sale notabile au inclus, printre altele, rolurile Maşei din "Trei surori" a lui Cehov, a lui Lucius din "Iulius Cezar" de W Shakespeare — pentru care i-a fost acordat Premiul Criticii Internaţionale pentru „Cea mai bună actriţă”. Alte roluri de scenă importante au inclus: Julieta din "Mefisto" a lui Klaus Mann, Catarina din producţia lui Mihai Măniuţiu, "Îmblânzirea Scorpiei" după Shakespeare şi Drussila din "Caligula" a lui Albert Camus, Timpul din "Poveste de iarnă" a lui Shakespeare, în regia lui Alexandru Darie şi altele. A interpretat, de altfel, peste 30 de roluri importante în teatru şi 20 în film.
Munca sa cinematografică a inclus "Unde la Soare e frig" al lui Bogdan Dreyer, la fel ca şi filmele regizate de Alexandru Tatos, Dan Piţa şi Stere Gulea,Ion Popescu Gopo. Oana Pellea a primit numeroase premii internaţionale pentru rolul principal din "Stare de fapt", filmul lui Stere Gulea, inclusiv premiile pentru Cea mai bună Actriţă la Festivalul de Film de la Geneva, premiul Orasului Geneva,premiul la Festivalul Filmului Politic de la San Marino şi la Festivalul Internaţional de Film "Vulturul de Aur" din Batumi, Georgia.
În 2006 a jucat alături de Clive Owen în filmul "Children of men", în regia lui Alfonso Cuaron, produs la studiourilor Universal Picture. Acest film a fost realizat în întregime la Londra şi a fost nominalizat pentru premiile Oscar la 3 categorii.


În 2007 a fost distribuită în producţia britanică "I really hate my job", regia Oliver Parker.
În 2007 a fost distribuită în producţia americană "Fire and Ice", regia Jean-Christophe Comar ("Pitof").
În prezent, lucrează la filmul "Biblioteque Pascal", în regia Szabolcs Hajdu.
Oana Pellea joacă în româna, franceză, engleză şi italiană, participând la numeroase producţii internaţionale, inclusiv producţia româno-franceză "Ioana d'Arc-Extrase dintr-un dosar" şi producţia franceză din Canada a lui Marc Doré "Mă tot duc".



Oana Pellea a avut onoarea de a reprezenta România la mai multe festivaluri internaţionale de teatru inclusiv la festivalul anual al Uniunii Teatrelor Europene, Festivalul Klang Bogen de la Viena, Festivalul Internaţional Francofon din Franţa şi Festivalul Americilor din Canada. Face parte din Jurii internaţionale de film.
În stagiunea 2008-2009 poate fi admirată la teatrul Bulandra în spectacolul "Scaunele", la teatrul Foarte Mic în spectacolul "Mă tot duc" şi la teatrul Metropolis în "Buzunarul cu pâine".
La 13 mai 2009, Oana Pellea a primit Marele Premiu al Festivalul Comediei Româneşti "FestCO", ediţia a VII-ea pentru "Cel Mai Bun Spectacol" cu piesa "Buzunarul cu Pâine" de Matei Vişniec, traducere Virgil Tănase. Titlul piesei în franceză este "Du pain plein les poches".
În iunie 2009 a apărut prima carte semnată Oana Pellea la editura Humanitas Jurnal 2003-2009.
August 2009 -Jurnal 2003-2009 - devine Cartea cea mai vanduta a Editurii Humanitas cu peste 15.000 de exemplare cumparate in mai putin de trei luni.
In Octombie 2009 Jurnalul ajunge la un tiraj record de 22.000 de exemplare
2010 martie Oana Pellea revine pe scena Teatrului Bulandra cu rolul Tanti Roz din Oscar si Tanti Roz -autor Eric-Emmanule Schmitt.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu