vineri, 22 octombrie 2010

Catherine Deneuve


Una dintre cele mai respectate actrițe din industria filmului francez, Catherine Deneuve şi-a câștigat reputația jucând într-o serie de filme ale renumiților regizori Luis Bunuel și Roman Polanski. Fiică a actorului de teatru și film Maurice Dorleac, Catherine s-a născut la Paris pe 22 octombrie 1943.
A debutat în cinematografie la vârsta de 13 ani, cu un rol în filmul din 1956 "Les Collegiennes" și a mers mai departe pentru a juca în filmele unor regizori precum Roger Vadim (cu care are un copil) înainte de marele succes cu musical-ul lui Jaques Demy, "Les Parapluies de Cherbourg" (Umbrelele din Cherbourg) din 1964. Are o izbucnire cu două roluri în filmul lui Roman Polanski, "Repulsion" în 1965 și în filmul lui Bunuel din 1967 "Belle de Jour". Mai târziu, în același an, dă dovada de talent în filmul lui Demy, "Umbrellas", urmat de "Les Demoiselles de Rochefort", în care a jucat alături de sora ei, Françoise Dorleac.
Catherine Deneuve a fost premiată de Academia Fanceză de Cinema pentru cea mai buna actriță în 1980 cu "The Last Metro" și în 1982 la acelaşi festival şi aceeaşi categorie a câştigat cu "Le Choc". La Festivalul de Film de la Veneția în 1998 a câștigat premiul pentru cea mai buna actriță cu "Place Vendome", iar în 1992 a fost nominalizată la Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță cu filmul "Indochine".
În anul 2000, Deneuve a primit mai multă atenție din partea criticilor când a fost distribuită alături de islandeza Björk în filmul lui Lars von Trier, "Dancer in the Dark". Polarizând criticii și audiența deopotrivă, "Dancer in the Dark" a câștigat premiul Palme d'Or la Festivalul Internațional de Film de la Cannes; continuând tradiția lui von Trier de a crea filme dificile și provocatoare, și acesta pare a nu fi cu nimic mai prejos.
În ultimii 10 ani Catherine Deneuve a dovedit că este încă un nume de prim rang al cinematografiei franceze şi mondiale totodată. Artista a făcut parte din distribuţia a cel puţin un film în fiecare an, câştigând încă numeroase premii şi distincţii prin rolurile sale. "
"Absolument fabuleux" şi "The Musketeer"(2001), "8 Femmes"(2002), "Les Liaisons Dangereuses"(2003), "Persepolis"(2007) sau " La Fille du Rer"(2009), reprezintă filme de referinţă ale cinematografiei franceze din ultimii 10 ani, în care Catherine Deneuve poate fi admirată.
Nici în 2010 actriţa nu se dezminte, jucând alături de Gerard Depardieu în pelicula "Potiche"; filmul a fost nominalizat la premiul Golden Lion la ediţia a 67-a a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu