sâmbătă, 9 octombrie 2010

Astăzi, John Lennon ar fi împlinit 70 de ani


S-a născut în Liverpool, Anglia în toamna anului 1940. Tatăl său, Alfred Lennon, care era marinar, lucra departe, pentru lungi perioade iar John era crescut de mătușa sa Mimi și de unchiul său, George. Moartea unchiului său a avut un impact puternic asupra adolescentului. Turnura în viața lui a apărut atunci când a dezvoltat o puternică pasiune pentru skiffle, un fel de rock and roll. Motivat de rock și de idolii săi Buddy Holly, Chuck Berry, Elvis Presley, Little Richard, a fondat un grup, The Quarry Men cu Pete Shotton, Nigel Walley și Ivan Vaughan.
L-a întâlnit pe Paul McCartney în timp ce cânta în această formație, în liceu. Cei doi s-au împrietenit imediat, au legat o prietenie strânsă și au început să compună cântece împreună. După ce au cântat sub mai multe nume, cei doi, alături de George Harrison și Pete Best au hotărât să se numească "The Beatles". După o perioadă, bateristul Pete Best a fost înlocuit cu Ringo Starr iar la puțin timp după aceasta au semnat un contract cu George Martin de la "EMI Records".
Formația a început să scoată hit după hit, cu numeroase locuri 1. Lennon și McCartney erau forța creatoare din spatele grupului. Au început să facă turnee prin lume și au devenit foarte populari, mai ales în SUA. Acest lucru   s-a schimbat când, la o conferință de presă, Lennon a susținut că trupa era chiar mai populară decât Iisus, provocând un scandal imens în toată America.
Au hotărât să termine turneul și să se întoarcă acasă în 1966. În jurul acestei perioade, Lennon a cunoscut-o pe Yoko Ono. Deși au fost imediat atrași unul de celălalt, John era căsătorit cu Cynthia Powell din august 1962 și aveau un copil, Julian Lennon, ce avea să devină muzician mai târziu.
John și Yoko s-au căsătorit în 1969. În anul 1970, Paul McCartney a părăsit trupa, provocând tensiune între el și John. Un an mai târziu, Lennon a lansat popularul album Imagine. El și Yoko făceau campanie pentru pace mondială.
Între 1975 și 1979, Lennon a preferat să stea acasă cu fiul său și al lui Yoko, Sean Lennon, care, aidoma fratelui său de tată, a devenit muzician.
În 1980, Lennon a scris albumul "Double Fantasy". Pe 8 decembrie 1980 a fost acostat de un tânăr în afară apartamentului său și rugat să semneze o copie a albumului. Lennon și-a continuat drumul. Când s-a întors acasă, tânărul, pe nume Mark Chapman, l-a împușcat mortal, lăsând lumea fără unul dintre cei mai iubiţi artişti.
Aşa s-a terminat viaţa unuia dintre muzicienii cei mai influenţi ai muzicii secolului XX ce a trecut în categoria “mituri “. În anii care au urmat au fost organizate numeroase concerte de comemorare la care au participat cei mai  consacrati muzicieni. Din anul 2000, orasul sau natal Liverpool a hotarat schimbarea numelui aeroportului in Aeroportul John Lennon. 

Lennon a fost un exemplu clar al influenţei pe care muzica o poate avea în inocularea ideilor pacifiste în rândul tinerilor în special prin opoziţia muzicianului faţă de războiul din Vietnam. 

În octombrie 2007 a fost inaugurat monumentul "I
magine Peace Tower" din insula islandeză Videy, creat în amintirea lui John Lennon. Inaugurarea s-a făcut în cadrul unui concert comemorativ organizat de Yoko Ono, care a fost acompaniată de fiul lor, Sean Lennon, Ringo Starr şi de Olivia Harrison, văduva lui George Harrison .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu