joi, 12 august 2010

Mark Knopfler


Mark Freuder Knopfler s-a născut la 12 august 1949 şi este vocalistul şi chitaristul formaţiei Dire Straits, pe care a fondat-o în 1977. 
Înainte de a forma trupa Dire Straits, Mark alături de Pick Withers înfiinţează trupa "Brewers Droop", cu care înregistreazăîn 1973 primele materiale discografice, lansate abia în 1989, cu albumul "The Booze Brothers".
Mereu atras de muzica country, Mark începe în 1990 primele proiecte muzicale în afara grupului, primul fiind înfiinţarea unui supergrup. Astfel, alături de Brendan Croker, Steve Phillips şi de Guy Fletcher, colegul său de la Dire Straits, formează "The Notthing Hillbillies" şi lansează un album foarte apreciat, "Missing...Presumed Having a Good Time".
Tot în 1990 scoate un album alături de Chet Atkins, "Neck And Neck", cu care cei doi artişti au câştigat în 1991 un premiu Grammy pentru Cel Mai Bun Duet Vocal de Country.
Din 1978 până în 1995, cariera sa va fi strâns legată de grupul Dire Straits, cu care a scos 6 albume de studio, 3 albume live şi 3 compilaţii, intrate definitiv în istoria muzicii rock. Între 1978 şi 2003 a avut 12 de extrase pe single dintre care 6 au ajuns pe locul 1 în topurile britanice şi americane. Hituri ca "Sultans Of Swing", "So Far Away", "Money For Nothing", "Walk Of Life" sau "Brothers In Arms" sunt mereu fredonate de fanii grupului şi nu numai, reuşind să transforme o trupă de rock într-un adevărat brand. 
După lansarea ultimului album Dire Straits, în 1991, Knopfler continuă să înregistreze şi să lanseze materiale ca artist solo.
În 1995, după despărţirea oficială a trupei Dire Straits, artistul decide să se concentreze pe muzica de film, însă a continuat să lucreze şi la alte proiecte.
În anul 1996 lansează primul album solo, "Golden Heart", iar în 1997 înregistrează coloana sonoră pentru filmul "Wag the Dog". Knopfler a mai lucrat şi la muzica pentru filmele "Metroland", "Local Hero", "The Princess Bride"  şi "Shot at Glory".
În anul 1997 se lansează un album de hituri Dire Straits, "Sultan of Swing: The Very Best Of Dire Straits", acest lucru făcându-l pe Knopfler să mai întârzie lansarea celui de-al doilea album solo cu trei ani. Astfel, abia în anul 2000 se lansează "Sailing To Philadelphia", disc urmat în anul 2002 de "The Ragpicker’s Dream".
În 2004 artistul înregistrează un nou succes cu albumul "Shangri-La". Pentru promovarea acestui album organizează un turneu mondial impresionant, ajungând până şi în India unde este foarte bine primit.
În anul 2006 apare albumul "All The Roadrunning", un proiect realizat împreună cu solista de muzică country
 Emmylou Harris. Acest album ocupă primele poziţii în topuri din Europa şi SUA.
Toamna anului 2007 aduce un nou material solo semnat de Mark Knopfler odată cu lansarea albumului "Kill To Get Crimson".
Ultimul album solo al artistului este "Get Lucky" şi a fost lansat în toamna anului 2009. 
În cariera sa a câştigat mai multe premii Grammy: 1986 pentru cea mai bună piesă a anului cu "Money For Nothing" şi pentru cea mai bună performanţă instrumentală country, cu "Cosmic Square Dance", alături de Chet Atkins. În 1991, alte 2 premii alături de acelaşi Chet Atkins.
 
După o carieră de aproape 40 de ani care nu dă semne că s-ar apropia de final,  Mark Knopfler este unul dintre artiştii cei mai activi, cu spectacole magnifice şi cu surprize de la an la an.                                                               

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu