luni, 13 decembrie 2010

Christopher Plummer


S-a născut în Toronto, Ontario, Canada la 13 Decembrie 1929. 
Mama sa a a fost Isabella Mary iar tatăl său, John Plummer, secretar al Universităţii McGill.  A început prin a studia pianul dar dragostea pentru teatru a fost mai puternică.  

A jucat în piese de teatru încă din timpul liceului, câştigând experienţă cu Canadian Repertory Theatre în Ottawa.
Şi-a început cariera profesională atât în engleză cât şi în franceză la Montreal. După debutul scenic la New York, în 1954, a continuat prin a juca în numeroase producţii de pe Broadway şi din West End-ul londonez. A fost unul dintre actorii principali ai Teatrului Naţional din Anglia, ai Royal Shakespeare Company şi ai festivalului Stratford, din Canada. 
Unul dintre cele mai memorabile roluri interpretate de el, a rămas, fără îndoială, cel al baronului von Trapp din filmul  ”Sunetul muzicii” din 1965. 
Cele mai recente roluri de succes ale lui Plummer sunt reprezenate de cel al jurnalistului TV Mike Wallace din apreciatul film "The Insider" şi de rolul lui F. Lee Bailey din filmul de televiziune American "Tragedy", o producţie NBC. În continuare va putea fi urmărit în "Lucky Break", film regizat de Peter Cattaneo. 


În afară de numeroasele distincţii primite în Marea Britanie, SUA, Austria şi Canada, Plummer a mai căştigat două premii Tony, două premii Emmy, premiul Evening Standard, premiul Genie şi multe alte nominalizări. 


A fost numit doctor în arte de către scoala "Julliard" din New York iar în 1968 a primit din partea reginei Elisabeta a Marii Britanii, titlul de cavaler al Ordinului canadian, cel mai înalt titlu de onoare al acestei ţări. 
În noiembrie 2001, a primit prestigiosul premiu Fovernor General’s Award pentru întreaga activitate din domeniul artelor.
Este unul dintre cei mai respectaţi şi onoraţi actori de limbă engleză. În 1962 a primit Ordinul Canadei, cea mai mare distincţie civilă a Canadei, ca o recunoaştere a meritelor sale.


A fost căsătorit de trei ori. Cu Tammy Grimes (1956 - 1960), Patricia Lewis (1962 - 1967) şi cu Elaine Taylor (1970 - prezent). De la prima soţie are o fată, Amanda Plummer, actualmente actriţă.
Deşi deţine o mare proprietate în Connecticut, S.U.A., a rămas cetăţean canadian.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu