S-a născut la 5 aprilie 1950 la Bucureşti. A absolvit secţia de regie a IATC-ului în 1974. După colaborările cu Teatrul din Piatra Neamţ (Romeo şi Julieta de Shakespeare) şi Teatrul din Constanţa (Ecuba de Euripide, Miles Gloriosus de Plauto), începând din 1978 lucrează la Teatrul Mic din Bucureşti (Giraudoux, Sartre, Shakespeare) şi devine professor la Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică.
În 1986 pune în scenă un spectacol cu piesa Campiello de Goldoni cu care câştigă Premiul Naţional pentru Teatru.
În anul 1992 e numit director artistic al Teatrului Bulandra din Bucureşti.
Numele său e legat în principal de colaborarea cu Teatrul Naţional din Craiova cu care prezintă Piticul din gradina de vară de D.R.Popescu (1989), Ubu rex cu scene din Macbeth după Alfred Jarry şi W.Shakespeare (1990), Titus Andronicus de W. Shakespeare (1992), Phaedra după Seneca şi Euripide (1993), Danaidele (1995) şi Orestia (1998), ambele după Eschil, A douasprezecea noapte, după W. Shakespeare (2004).
Multe dintre spectacolele sale montate la Craiova (Titus Andronicus, Ubu Rex, Phaedra, A douasprezecea noapte) au fost invitate la numeroase festivaluri din intreaga lume (Avignon, Edinburgh, Tokio, Melbourne, Montreal, Glasgow, Bath, Varna, Gdansk).
În anul 1996 devine director al Centrului Dramatic din Limoges pentru care produce, printre altele Orestia, Trei surori şi Don Juan şi unde, doi ani după creează o şcoală pentru tineri actori.
În străinătate pune în scenă şi opere lirice printre care: La Bohème de Giacomo Puccini (Essen), Parsifal de Richard Wagner (Scottish Opera), Roberto Devereux de Gaetano Donizetti (Wiener Staatsoper), Castor et Polux de Jean-Philippe Rameau (Opera Bonn).
Regizează în Regatul Unit piesele teatrale Decameronul, Phaedra şi Danaidele (Glasgow), Orestia (Lyric Hammersmith), Ubu Rex (Edinburgh International Festival) şi Furtuna (Nottingham Playhouse), iar in 2007 Macbeth de Eugen Ionescu pentru Royal Shakespeare Company.
În 2002 înfiinţează propria sa companie teatrală.
Troilus şi Cresida a fost prima sa colaborare cu Teatrul Katona József din Budapesta. Spectacolul a fost prezentat în 2006 la Bucureşti în cadrul Festivalului Internaţional Shakespeare.
Din 2003, Silviu Purcărete e membru cu titlu personal al Uniunii Teatrelor din Europa.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu