Unul dintre cei mai mari actori români, maestrul Florin Zamfirescu împlineşte astăzi 61 de ani. S-a născut pe 12 aprilie 1949 în Călimăneşti jud. Vâlcea într-o familie în care toţi adorau literatura şi artele în general (mama sa adora poezia, tatăl era învăţător şi director al Casei de Cultură din Călimăneşti, sora sa iubea teatrul...).
De mic a visat să fie actor, iar la 6 ani a luat primul premiu de recitator. De atunci nu s-a mai desprins de scenă, făcând din această meserie o pasiune maximă.
După terminarea liceului din Călimăneşti între anii 1967 – 1971 urmează Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, Facultatea de Teatru, Secţia Arta Actorului, clasa prof. Constantin Moruzan unde se remarcă prin talentul şi pasiunea sa pentru actorie, de altfel este şi premiat în 1967 cu " Premiul Criticii "Cel mai bun actor al anului 1997" pentru interpretarea sa din teatru Glagoliev şi Fouquiller Tinville.
Între anii 1971 – 1973 este actor la Teatrul de Stat din Târgu-Mures, în 1973 se angajează la Teatrul Mic din Bucureşti, unde interpretează roluri însemnate, începe să fie admirat şi adulat de public.
În 1978 este remarcat de regizorul Stere Gulea şi distribuit în filmul " Iarba verde de acasă " unde interpretând rolul unui tânăr absolvent al facultăţii de matematică fiind în situaţia de a alege să rămână pe lângă profesorul lui, ca asistent, acceptând anumite compromisuri, sau să devină profesor de ţară, alege a doua variantă, este remarcat de publicul cinefil pentru calitatea sa interpretativă şi devine foarte cunoscut şi apreciat.
Având o capacitate deosebită de a ieşi din propria piele, pentru a deveni personajul întrupat, rolurile în film încep să curgă:" De ce trag clopotele Mitică "/ 1981," Moromeţii " /1988, " Senatorul melcilor "/ 1995 " Orient Expres ' / 2004 etc., " Filantropica " filme de referinţă în cinematografia românească.
Anii de după evenimentele din 1989, (1991 – 1994 ) îl găsesc pasionat de continuarea studiilor, şi devine Director Adjunct Artistic la Teatrul Odeon.
Din 1996 este numit profesor Universitar la Universitatea Naţonală de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale“ Bucureşti iar în 2000 este numit rector la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale“ Bucureşti.
În 2001 este membru în juriul festivalului internaţional de teatru experimental de la Cairo iar din 2002 încep să curgă premiile criticii de specialitate : Membru de onoare în “Liga pentru sănătate mintală“ din România şi deţinătorul a două premii de excelenţă pentru interpretare " Ordinul Naţional PENTRU MERIT în grad de Cavaler şi " Premiul pentru excelenţă în Cinematografia Română ".
Astazi este profesor universitar doctor, rectorul Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică / Bucureşti, joacă alături de sora sa, actriţa Raluca Zamfirescu pe scenă, o are alături pe scena teatrului " Odeon" pe soţia sa, actriţa Cătălina Mustaţă, este coleg de catedră cu fiica sa Ştefana, actor de filme de televiziune : "Vântul De Primăvară", regia Tudor Mărăscu, "Adio Europa", regia Tudor Mărăscu, "Ultimul stinge lumina", regia Gelu Colceag, partener de filmări cu fiul său Vlad, în " Inimă de ţigan ", " Iubire ca-n filme ", autorul a două cărţi "Actorie sau magie "şi "Catifea" şi deschide proiectul "The Seniors", proiect care va produce spectacole independente realizate numai de regizori de teatru cu experienţă şi jucate de actori tineri regizând spectacole ca "Iubire confort 2" etc.
Într-o vacanță de vară, am făcut asistență de regie la o piesă TV în care avea rolul principal. E un om extraordinar! Tot binele...
RăspundețiȘtergere