Un an mai târziu, în 1962, tot ei sunt cei care pun bazele formaţiei de elevi "Sfinţii" în cadrul brigăzii artistice de elevi de la şcoala nr.2 din Timişoara.
În 1964 au loc primele înregistrări ale trupei la radio, una dintre piesele cele mai apreciate fiind "Ştiu că mă iubeşti şi tu".
Ulterior, din anul 1964 până în 1966, trupa, care îşi luase o nouă titulatură, "Phoenix ", aveau să cânte aproape seară de seară prin cantinele studenţeşti sau cluburile timişorene mai tot ce ascultau pe la radio Novisad sau primeau din occident : Beatles, Rolling Stones, Kinks, Byrds, Monkees sau Animals. De altfel, şi primele lor compoziţii erau tributare acestor trupe.
În 1968 grupul obţine "Marele premiu" al festivalului naţional studenţesc de la Iaşi.
Primul lor concert bucureştean, din 1965 la IATC, avea să le aducă admiraţia lui Cornel Chiriac şi invitaţia de a "trage" ceva în studio-ul radio. Au înregistrat: "Ştiu că mă iubeşti şi tu", urmată la scurt timp, de cele două prelucrări folclorice: "Dunăre, Dunăre" şi "Bun e vinul ghiurghiuliu". Tot atunci, vor începe o colaborare fructuoasă cu textierul Victor Cârcu, concretizată prin primele mari hit-uri ale trupei : "Vremuri", "Şi totuşi ca voi sunt", "Nebunul", "Floarea stâncilor" şi "Canarul", înregistrate pe două EP-uri Electrecord, al căror prim tiraj s-a epuizat în câteva zile.
Ceea ce a urmat, reprezintă istoria unei trupe care nu mai are nevoie de nici o prezentare; grupul "Phoenix" este unul dintre grupurile rock reprezentative ale României.
Iar Nicu Covaci este, fără doar şi poate, sufletul a ceea ce a fost şi va fi în continuare, "Phoenix", pentru milioanele de fani ai grupuilui şi nu numai.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu