Născut la Montreal pe 21 septembrie 1934, Leonard Cohen a început să cânte la chitară la vârsta de 13 ani. A urmat cursurile Universităţii McGill unde a câştigat premiul McNaughton pentru creaţie, înainte de absolvire.
A debutat în 1956 cu volumul de versuri "Să comparăm mitologii" dar faima i-a adus-o cel de-al doilea ciclu, "The Spice Box of Earth (Cutia cu mirodenii a planetei)". Alte două volume de poezii i-au urmat, deopotrivă cu înscrierea la Universitatea Columbia.
Devine cunoscut în Canada şi în America atât pentru comportamentul sau iconoclast, cât şi pentru scrierile sale; publică "The Favorite Game" (1963) şi "Beautiful Losers" (1966). Judy Collins, nume de top al folk-ului anilor '60, a înregistrat o versiune a piesei "Suzanne", care a ajuns rapid un hit. Solista i-a propus lui Cohen să o urmeze în turnee şi astfel debutul lui a avut loc în vara anului 1967, la "The Newport Folk Festival".
Au urmat două concerte cu casa închisă la New York şi o apariţie la CBS NETWORK, unde Cohen şi-a interpretat cântecele şi şi-a recitat poeziile.
Ulterior, a semnat un contract cu studioul de înregistrări Columbia iar în 1968 îşi lansa primul său album, "The Songs of Leonard Cohen", un album devenit hit folk şi care a creat vâlvă în mediile muzicale, asigurându-i un renume inegalabil printre cântăreţi şi textieri.
În al doilea an de la apariţie, "The Songs of Leonard Cohen" se vindea în 100.000 de copii. Cu toate că păstrează acelaşi stil melancolic, următorul album, "Songs From a Room" din 1969 nu a înregistrat acelaşi success comercial. Hiturile "Bird on a Wire" şi "The Story of Isaac" rivalizează însă cu succesul "Suzanne". Cel de-al treilea album "Songs of Love and Hate"(1971), e considerat esenţial pentru opera lui Cohen de către fanii săi.
În 1973 se lansează "Leonard Cohen: Live Songs"; în acelaşi an, muzica lui Leonard ilustrează piesa de teatru "Sisters of Mercy", produsă de Gene Lesser, piesă ce are la bază o versiune fantezista a vieţii cantautorului. Nici albumul "New Skin for Old Ceremony" din 1974 nu se lasă mai prejos. Cântecele sale, la fel de triste şi melancolice, sunt remarcabile prin jocurile de cuvinte.
Columbia Records lansează "The Best of Leonard Cohen" în 1975. Doi ani mai târziu, artistul revine cu "Death of a Ladies' Man". Cea mai controversată apariţie a sa, "Death of a Ladies' Man", produsă de Phil Spector, include melodii mult prea incisive ca sound, caracterizate prin acelaşi ritm monoton, lipsit de o oarecare energie şi totuşi familiar fanilor.
Următoarele două albume, "Recent Songs" (1979) şi "Various Positions" (1985, Passport Records) nu au avut la fel de mult succes. "I'm Your Man' (1988, Columbia) reaminteşte însă fanilor calitatea muzicii lui Cohen, care îşi promovează cu adevărat imaginea prin intermediul acestui album, printr-un melanj reuşit de umor negru, pesimism şi îngâmfare. Patru ani mai târziu, lansează "The Future", având ca subiect ameninţările probabile asupra omenirii din anii ce aveau să urmeze.
Cohen a călătorit prin Europa și s-a stabilit în insula grecească Hydra, unde a locuit timp de 7 ani alături de soția sa Marriane Jensen și de fiul lor, Axel.
În Grecia a scris mai multe volume, controversatul volum de versuri "Flowers For Hitler" (1964) precum și două romane, "The Favorite Game" (Jocul favorit, Polirom, 2003) (1963), și "Beautiful Losers" (Frumoșii învinși, Polirom, 2004) (1966). La publicarea lor, ziarul Boston Globe declara, "James Joyce nu a murit. Trăiește în Montreal și se numește Cohen." Ele s-au vândut în 800.000 de exemplare în lumea întreagă. "Joaca preferata" a fost deja tradus în limba româna (în 1963; Editura Polirom, 2003). Celălalt roman, "Frumoșii învinși" (Editura Polirom, 2003) a văzut lumina tiparului trei ani mai târziu.
Cohen a trăit intermitent în Anglia, pe insula grecească Hydra, în California și la New York. Cele mai faimoase poezii ale sale și cântece se numesc "Bird on a wire", "Famous Blue Raincoat", "Marianne".
Este autorul unui număr impresionant de volume de versuri bine primite de critică dar și al unei discografii care a făcut din el idolul mai multor generații. Primul sau disc a fost remasterizat și vocea lui groasă, guturală a fost modificată pentru a semăna cu cea a lui Bob Dylan, pe atunci în mare vogă. A început să imprime la studiorile din Nashville, cele care l-au lansat pe Elvis Presley și vocea sa a revenit la tonalitatea sa normală.
După o ședere de câțiva ani într-o mănăstire budistă, în 2001 a avut o revenire spectaculoasă în lumea muzicii cu albumul "Ten New Songs", disc ce l-a adus din nou în clasamentele de specialitate și pe primele pagini ale revistelor.
Ultimul sau album, apărut în 2004, se numește "Dear Heather".
Recent, artistul a susţinut şi la Bucureşti un concert splendid, care a confirmat încă o dată (dacă mai era nevoie!!!) valoarea lui Leonard Cohen.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu