Pe numele său adevărat Farrokh Bulsara, Freddie Mercury s-a născut pe insula africană Zanzibar, la acea vreme colonie britanică, acum o parte din Tanzania. Părinții săi, Bomi Bulsara și Jer Bulsara erau perși din India care practicau religia antică zorostriana.
Mercury a fost trimis în India la vârsta de 7 ani pentru a merge la St. Peter's School, o școală pentru băieți din Panchgani lângă Bombay. La St. Peter's, a fost un student strălucit care a excelat la sport și a învățat să cânte la pian. La școală, a format o trupa, numită The Hectics, unde el cânta la pian. Tot la St. Peter's a început să-și spună "Freddie." Mercury a rămas în India în copilărie, locuind cu bunica și mătușa lui. Și-a completat educația în India la St. Mary's (ISC) High School în Mazagon înainte sa se întoarcă în Zanzibar.
La vârsta de 17 ani, Mercury și familia sa au fost forțați să plece din Zanzibar în Anglia ca rezultat a Revoluției din Zanzibar. Familia s-a mutat într-o casa mică la periferia orașului Feltham în afara Londrei. Mercury s-a înrolat la "Isleworth Polytechnic" (în prezent West Thames College) în Vestul Londrei unde a studiat arta. În cele din urma a obținut o diploma în artă și design grafic la Ealing Art College, folosind ulterior acest talent construind emblema trupei Queen. Mercury a rămas cetățean britanic până la sfârșitul vieții.
Considerat ca fiind unul din cei mai buni căntăreți din toate timpurile, Freddie Mercury avea o voce deosebită și distinctivă, incluzând o rază vocală de 4 octave. Deși vocea naturală de vorbit era încadrată la bariton, el cânta majoritatea melodiilor ca tenor. Soprana spaniolă Montserrat Caballé, cu care Mercury a înregistrat un album, a spus "diferența dintre Freddie și toți ceilalți căntăreți rock este vocea."
Mercury a compus zece melodii din cele șaptesprezece de pe albumul Greatest Hits al formației Queen: "Seven Seas of Rhye", "Killer Queen", "Bohemian Rhapsody", "Somebody to Love", "Good Old-Fashioned Lover Boy", "We Are the Champions", "Bicycle Race", "Don't Stop Me Now", "Crazy Little Thing Called Love", și "Play the Game". Oricum, în cadrul grupului Queen, toți cei patru membrii ai formației compuneau hituri. Cel mai notabil aspect a melodiilor sale este faptul că acesta introducea în melodiile sale diverse stiluri de muzică, care includeau rock, heavy metal, pop dar și disco. În comparație cu mulți compozitorii de muzică rock, Mercury tindea să compună melodii complexe. De exemplu, "Bohemian Rhapsody" este compusă din foarte multe note. Pe de altă parte, "Crazy Little Thing Called Love" este alcătuită din foarte puține note. Deși Mercury compunea deseori armonii complicate, acesta a declarat că nu putea să citească muzică. El a compus majoritatea melodiilor la pian, alegând deseori note greu de realizat de colegul de trupă chitaristul Brian May.
Cântărețul Axl Rose, solistul grupului Guns 'N' Roses, a spus de talentul lui Mercury de a compune, "Dacă nu aveam melodiile lui Freddie Mercury când eram copil, nu știu unde aș fi acum. M-a învățat diverse lucruri despre muzică. Mi-a deschis mintea. Nu am avut un profesor mai bun în viață decăt el." Albumele Queen nu erau favorizate de critici.
După absolvire, Mercury s-a alăturat mai multor trupe și a vândut haine second hand în Kensington Market in Londra. A avut o slujba și la Aeroportul Heathrow. Prietenii din acele vremuri și-l amintesc pe Mercury drept un elev tăcut și timid care arăta mult interes în muzică. În 1969 a format trupa Ibex, care s-a numit apoi Wreckage. Când aceasta a luat sfârșit în luna octombrie a acelui an, s-a alăturat formației Sour Milk Sea unde era solistul trupei. La începutul anului 1970 s-a destrămat și acest grup.
În aprilie a acelui an, Mercury s-a alăturat chitaristului Brian May și toboșarului Roger Taylor, care fuseseră în trupa Smile. În ciuda protestelor colegilor săi, Mercury a ales numele "Queen" pentru noua trupă. Tot în această vreme și-a schimbat și numele de familie.
Mercury este recunoscut pentru prestațiile live, care erau de obicei pe stadioane mari. El a arătat un stil teatral care deseori invoca o mare participare a publicului. Una din cele mai notabile performanțe al lui Mercury cu Queen a avut loc la Live Aid în 1985, când un stadion întreg de 72,000 de oamenii au bătut din palme, au cântat. Performanța celor de la Queen la acest eveniment a fost declarată de mulți specialiști drept cel mai bun concert din toate timpurile. Într-o relatare a evenimentelor de la Live Aid în 2005, un critic a scris, "Cei care compun liste cu cei mai buni căntăreți și îi plasează pe Mick Jagger, Robert Plant pe primele locuri fac o mare greșeală. Freddie, evidențiat de prestația de la Live Aid , este de departe cel mai "zeu" dintre toți."
De-a lungul carierei sale, Mercury a concertat de peste 700 de ori cu Queen în întreaga lume. Trupa a fost prima care a cântat pe stadioanele din Africa de Sud, spărgând recordul de oamenii prezenți la un concert la stadionul Morumbi în Sao Paulo în 1981. În 1986, Queen a fost prima formaţie de rock care a cântat în spațiul comunist, în fața a 80,000 de oameni în Budapesta. Ultimul concert al lui Mercury cu Queen a avut loc pe 9 august 1986 la Knebworth Park în Anglia unde a atras în jur de 150,000 de oameni. Starul rock David Bowie, care a participat Freddie Mercury Tribute Concert și a înregistrat melodia "Under Pressure" cu Queen a spus despre Mercury, "Dintre toți căntăreții rock, Freddie a dus-o peste măsură." ... "A dus-o peste măsură, și desigur am admirat mereu un om care poarta pantaloni strâmți. L-am văzut într-un concert o singură dată, și după cum se spune, era un om care putea ține mulțimea în propria palmă. Putea oricând să transforme un clișeu într-un avantaj."
Pe vremea când era copil, Mercury asculta multă muzică indiană. Una din primele lui influențe a fost Lata Mangeshkar, pe care a avut oportunitatea de a o vedea live în India. Conform revistei Record Collector, după mutarea în Anglia, Mercury a devenit fan al lui Jimi Hendrix, John Lennon și The Beatles. În memoria lui John Lennon, artistul a compus melodia "Life Is Real" de pe albumul "Hot Space" din 1982.
Despre Hendrix Mercury a spus că: “Jimi Hendrix este foarte important. Este idolul meu." Altă influență a lui Freddie a fost actrița și cântăreața Liza Minnelli. Într-un interviu din 1975, a spus despre Minnelli: “Liza, în termeni de talent, se joacă. Ea are energie și vigoare, pe care o răspândește pe scenă, și felul în care se transmite publicului constituie o bună influență. Se pot învăța multe de la ea.” Freddie Mercury l-a admirat mult şi pe Elvis Presley. El a scris melodia "Crazy Little Thing Called Love" drept tribut lui Presley și a cântat melodii precum Jailhouse Rock în timpul concertelor.
În plus față de producțiile sub marca Queen, Mercury a lansat două albume solo, "Mr. Bad Guy" și "Barcelona", lansate în 1985, respectiv 1988. "Mr. Bad Guy" a fost un album orientat mai mult spre pop care includea muzica disco și dance. Albumul "Barcelona" a fost realizat de Freddie în colaborare cu cântăreața de operă Montserrat Caballé, pe care Mercury o admira de mult.
Primul efort al lui Mercury de a produce un proiect solo a fost melodia "Love Kills" lansată în 1984, dedicată filmului lui Fritz Lang "Metropolis" din anul 1926. Melodia, produsă de Giorgio Moroder, a debutat pe locul 10 topurile britanice (UK charts). Deși a debutat în top zece din UK Album Charts, "Mr. Bad Guy" nu a fost considerat a fi un succes comercial în comparație cu albumele Queen. Oricum, în 1993, un remix al melodiei "Living on My Own", un single de pe album, a ajuns pe locul 1 în UK Singles Chrts. Cu această melodie Mercury a câștigat trofeul Ivor Novello Award. Criticul Ed Rivadavia descrie "Mr. Bad Guy" ca fiind "uluitor de la început la sfârșit" și și-a exprimat părerea că Mercury "a accesat locuri neatinse cu acest album." În mare, în album au fost des folosite sintetizoare într-un mod necaracteristic pentru Queen având însă influențe de pe albumele Queen "Hot Space" și porțiuni de pe albumul "The Works".
"Barcelona", înregistrat cu soprana spaniolă Montserrat Caballé, combină elemente de muzică modernă și muzică de operă. Mulți critici au fost nesiguri ce să comenteze despre album, iar un critic a numit albumul ca fiind "cel mai bizar album al anului." Caballé, pe de altă parte, consideră albumul ca fiind unul din cele mai mari succese ale carierei sale. Melodia "Barcelona" a debutat pe locul 8 în UK charts și a fost un mare hit în Spania.
În plus față de cele două albume solo, Mercury a lansat multe alte single-uri, incluzând versiunea proprie a hitului "The Great Pretender" cântată de The Platters, melodie care a debutat pe locul 5 în Anglia. În septembrie 2006, o compilație cu melodii realizate de Mercury în cariera sa solo a fost lansată în onoarea a cea ce ar fi fost împlinirea de 60 de ani ai artistului. Albumul a debutat pe locul 10 în UK Album Charts.
Peste mai mulţi ani, albume ale lui Mercury au crescut mult în valoare. De exemplu, un single japonez a melodiei “Guide Me Home” de pe albumul Barcelona valorează acum aproape 1000 de lire sterline.
La începutul anilor 70 Mercury avea o relație de lungă durată cu prietena Mary Austin, cu care locuia de mulți ani. Oricum, pe la mijlocul anilor '70 cântărețul a început o relație cu un producător de la casa de discuri Elektra Records, ceea ce a rezultat finalul relației sale cu Mary Austin. Cei doi rămân prieteni de-lungul anilor, iar Mercury adesea o numește pe Mary Austin ca fiind singurul prieten adevărat. Într-un interviu din 1985, Mercury a spus despre Austin, "Toate iubirile mele m-au întrebat de ce nu o pot înlocui pe Mary (Austin), dar este pur și simplu imposibil. Singurul prieten pe care îl am este Mary, și nu vreau pe altcineva. Pentru mine, ea a fost precum o nevastă. Pentru mine a fost precum o căsătorie. Credem unul în celălalt, este destul pentru mine. Nu aș putea să mă îndrăgostesc de un barbat așa cum am făcut-o de Mary." Mercury a scris multe melodii despre Austin cea mai notabilă fiind "Love Of My Life."
Prin anii 80, el a început să frecventeze baruri și cluburi gay în New York, unde a întâlnit mulți parteneri de scurtă durată. În 1985 el a început o relație de lungă durată cu coaforul său Jim Hutton. Hutton locuit cu Mercury în ultimii ani de viață a acestuia, a avut grijă de el când a fost bolnav, și i-a fost alături când a decedat. După spusele lui Hutton, Mercury se referea la el ca fiindu-i soț, și că a murit purtând o eșarfă dăruită de Hutton. Hutton a scris apoi o carte despre relația sa cu Mercury numită "Mercury and Me".
Conform ediției din ianuarie 2004 a revistei Cat Fancy, lui Mercury îi plăceau foarte mult pisicile, la un moment dat având chiar zece. Albumul "Mr. Bad Guy" și melodia "Delilah" de pe albumul "Innuendo" au fost dedicate pisicilor sale, iar Mercury purta haine cu pisici în videoclipuri (precum videoclipul pentru melodia "These Are the Days of Our Lives") și pe pozele de album.
Conform cărții lui Hutton "Mercury and Me", Mercury a fost diagnosticat cu SIDA în primăvara anului 1987. În același an, Mercury a declarat că a testul său a ieșit negativ. În ciuda negațiilor, presa britanică a continuat zvonurile în anii următori, din cauza stării psihice a lui Mercury, și din cauza lipsei de turnee a celor de la Queen. Până la sfârșitul vieții sale, Mercury era urmărit de fotografi, în timp ce tabloidul The Sun susținea că Mercury este serios bolnav. Apariția sa din ultimul său videoclip, "These Are the Days of Our Lives", le-a continuat suspiciunile.
Mercury a continuat să înregistreze melodii în studio până cu o luna înainte de a muri în noiembrie 1991. În ultimul său an de viață, Queen era la apogeul succesului, albumul "Innuendo" intrând în topurile britanice pe locul întâi și vânzând 250,000 de copii doar în prima săptămână de la lansare.
Pe data de 22 noiembrie, 1991, Mercury l-a chemat pe managerul trupei Queen la el acasă în Kensington, pentru a discuta o declarație publică. A doua zi, 23 noiembrie, următorul anunț a fost făcut din partea lui Freddie Mercury:
"În urma relatărilor din presă din ultimele două săptămânii, doresc să confirm că am fost testat HIV pozitiv și că am SIDA. Am simțit că este corect să țin această informație privată până acum pentru a proteja intimitatea celor din jurul meu. Acum a venit timpul pentru prietenii și fanii mei din toată lumea să afle adevărul și sper că toată lumea se va alătura doctorilor mei în lupta acestei boli teribile. Intimitatea a fost mereu specială pentru mine și sunt faimos pentru lipsa de interviuri. Va rog să înțelegeți că acest lucru va continua." |
„Freddie știa că i se apropie sfârșitul, a declarat Mary Austin printre lacrimi, dar și-a păstrat simțul umorului pînă la capăt. În ultimele zile a avut dureri mari și a suferit mult. N-a putut mînca și a fost sedat puternic. Totuși, în ciuda stării îngrozitoare în care se găsea, mi-a mărturisit că nu regretă nimic. Cînd am plecat de lîngă patul lui, l-am sărutat pe obraz, l-am ținut de mînă și i-am spus că l-am iubit foarte mult. Dar suferința întipărită pe chipul său nu doresc să o mai văd vreodată.”
Puțin după 24 de ore de la declarația de presă, Mercury a murit pe data de 24 noiembrie 1991 la vârsta de 45 de ani. Cauza decesului a fost pneumonie bronhială din cauza SIDA. Deși nu participase de ani de zile la slujbe religioase, înmormântarea lui Freddie a fost făcută de un preot zorostrian. Cântărețul Elton John și membrii rămași din trupa Queen au luat parte la înmormântare. El a fost incinerat la cimitirul Kensal Green, iar cenușa sa a fost împrăștiată pe malurile lacului Geneva, lângă Montreux, Elveția, locul în care Freddie și-a petrecut ultimii ani din viață. Prin testament, Mercury i-a lăsat lui Mary Austin jumătate din avere, iar cealaltă jumătate părinților săi și surorii lui. Mary Austin a moștenit casa acestuia, unde locuiește acum împreună cu familia sa.
Cu certitudine însă, în ciuda multelor controverse apărute despre el atât în timpul vieţii cât şi după decesul său, Freddie Mercury rămâne unul dintre cei mai iubiţi artişti şi, fără îndoială, una dintre cele mai mari personalităţi ale muzicii contemporane.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu