vineri, 31 mai 2024

Arta Mihaelei Cocheci, între Chronos și Khairos

 


Chronos!... Zeul Timp, care ne devorează implacabil pe toți!... Cel care ne stabilește programele și pe care îl măsurăm necontenit cu ajutorul ceasurilor dar și al perioadelor calendaristice, în egală măsură.

Dar pe lângă Chronos, grecii antici mai foloseau o personificare a timpului: Khairos!

Și dacă Chronos e timpul care ne înconjoară, în scurgerea lui eternă, Khairos e timpul care ne este dat pentru a-l înnobila cu creativitatea noastră.

Exact aceste trăiri ale noastre, între Chronos și Khairos, constituie de altfel și tema celei mai recente expoziții de pictură și ceramică pe care artista Mihaela Cocheci a vernisat-o în seara de 29 mai 2024, la Biblioteca Națională a României din București.


La debutul evenimentului, criticul de artă Marius Tița, ca la fiecare vernisaj al Mihaelei Cocheci, a amintit și a tălmăcit pentru numeroasa asistență câteva repere și idei despre arta sa și despre migrarea ei de la pictura simplă dar plină de lumină și culoare, la diversitatea și minuțiozitatea lucrărilor sale de ceramică.


Evenimentul a fost înnobilat și de un micro-recital pianistic susținut de Liana Ștefan de la Colegiul Național de Muzică "George Enescu" din București.


În expoziția formată din aproximativ 41 de tablouri și 37 de lucrări de ceramică, privitorul intră de-a dreptul într-un univers paralel, plin de lumină, culoare și mai ales formă.



Un univers plin de substanță în care Tatăl-Timp, atotcuprinzător și implacabil este prezent în absolut fiecare aspect al vieții noastre.


Un univers populat de noi, oamenii-picături, puși în fața tuturor elementelor naturale care ne înconjoară și care ne subliniază mereu efemeritatea dar și unicitatea surprinzătoare în toate formele ei:



de la animale mai mult sau mai puțin fantastice la arbori multi-ancestrali și de la elemente cosmologice la peisaje...


Expoziția poate fi vizitată până în data de 9 iunie 2024.